به مناسبت فرارسیدن سال ۱۳۹۴/ حضرت امام خمینی(ره): «احسن الحال» همه کارمان برای خدا باشد
جمعه, ۲۹ اسفند ۱۳۹۳، ۰۵:۰۰ ب.ظ
تحول درون همراه با تجدید سال نو
«یا مُقَلِّبَ القُلُوبِ وَ الْأَبصارِ، یا مُدَبِّرَ اللَّیلِ وَ النَّهارِ، یا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوالِ، حَوِّلْ حالَنا الی أَحْسَنِ الْحال».(۲) همانطور که سال تجدید میشود، باید یک تجدیدی هم در اشخاص، یک تحولی هم در ارواح و اشخاص پیدا بشود.(۳)
تمام قلوب و تمام ابصار و بصیرتها در دست خدای تبارک و تعالی و ید قدرت او است؛ او است که تدبیر میکند جهان را، لیل و نهار را و او است که قلوب را متحول میکند و بصیرتها را روشن میکند و او است که حالات انسان را متحول میکند.(۴)
خدایا! ما را در این سال نو، از این حالی که داریم، عوض کن. ما گرفتار هواهای نفسانی هستیم و تو میدانی و تو میتوانی ما را نجات بدهی.(۵) ما از خدا میخواهیم که قلوب ما را تغییر دهد؛ ما بفهمیم که برای چه در این دنیا آمدیم و باید چه بکنیم و چهجور از این دنیا برویم. (مرگ ما) یک مرگ حیوانی نباشد، یک نحوی نباشد که ما معاصی را انبار کنیم و در آنجا روسیاه باشیم.(۶)
تحول حال به احسن الحال
تحویل حال الی احسن الحال این است که انشاءالله در این سال نو، ما تغییرات روحی بدهیم، یعنی واقعاً تحول برایمان حاصل بشود و (آن) به این است که همان طوری که سیره انبیا از اول تا آخر بوده است که جنگ و صلحشان برای خدا بوده است – هیچ پیغمبری جنگ نکرد الاّ برای خدا و صلح نکرد الاّ برای خدا – ما (هم) امیدواریم که ملت ما در این سالِ نو، طوری که سیره انبیا بوده است، عمل کند، طوری عمل کند که سیره اولیا بوده است.(۷) «احسن حال» این است که برای او و برای بندگان او خدمت کنید و برای احکام او خدمت کنید.(۸)
عمده این است که هواهای نفس از بین برود. انسان در طول عمر، مبتلای به این هوای نفس است که محتاج به ریاضت است و من که گویندهام، موفق نشدم به این عمل. من امیدوارم که ملت ایران و همه مسلمانان دنیا در این سال نو، یک تحولی پیدا کنند که برای خدا کار کنند، برای سلطه خودشان نباشد، برای پیروزی خودشان نباشد، برای هواهای نفسانی نباشد.(۹)
وجه دستور روزه در روز عید
در اعیادی که اسلام به ما عنایت فرموده است، در همه آن اعیاد، آنچه انسان ملاحظه میکند، همهاش مسأله ذکر و دعا است، نماز است، روزه است، ذکر است. در این عید هم که عید ملی است و اسلامی نیست – لکن اسلام هم مخالفتی با آن ندارد – باز میبینیم که در روایتی که وارد شده، از آداب (این روز) روزهگرفتن است، از آداب (این روز) دعاکردن است، نمازخواندن است و این (مسأله) به ما میفهماند (که) اگر ملتی بخواهد به راه راست برود و بخواهد استقلال (و) آزادی خودش را حفظ کند، باید در عید و غیر عیدش تذکر داشته باشد، ذکر خدا بکند، یاد خدا باشد، برای خدا باشد، حتی در عیدش دستور روزه است؛ دستور استحبابی؛ روزهای که باید انسان منقطع بشود از شهوات خودش و متوجه به خدای تبارک و تعالی شود و این دلیل بر این است که ما باید هر قدمی که برای پیروزی پیش میرویم، هر قدمی که برای ساختن کشورمان پیش میرویم، چند قدمی (هم) برای ساختن خودمان، برای پیروزی بر نفس خودمان، برای پیروزی بر شیطان باطنی خودمان قدم برداریم.(۱۰)
عید واقعی؛ کسب رضای خدا
عید واقعی آن وقتی است که انسان، رضای خدا را بهدست بیاورد، درون خود را اصلاح کند. اموری که مربوط به این عالم است، گذرا است، زودگذر هم هست و پیروزیها و شکستها و خوشیها و ناخوشی این دنیا، بیش از چند روز و مقدار اندکی پایدار نیست. آنچه برای ما و شما میماند، آنچیزی است که در درون خودمان تحصیل کرده باشیم. باور کنیم که خدای تبارک و تعالی حاضر است، باور کنیم که همهچیز بهدست او است و ما چیزی نیستیم، باور کنیم که ما قاصر هستیم برای شکرگزاری نعمتهای خدا.(۱۱)
عید در گرو داشتن اخلاق عیدی و تازه
یکی از نصیحتهایی که چون نزدیک سال نو است، میخواهم به همه ملت این نصیحت را بکنم، این است که شما باید یک قدری راجع به مراسم عید کوتاه بیایید. ایام عید نوروز بروید در این مریضخانهها…، به اینها سرکشی کنید و آن تشریفات زمان سابق را تخفیف بدهید. یک قدری از تشریفات بکاهید، عید را در بین دوستان خودتان، ملت خودتان، معلولان خودتان با هم عید کنید. یک قدری از خودتان بکاهید و بیفزایید بر اینکه به آنها سرکشی کنید. شما وقتی عید دارید که اخلاق عیدی داشته باشید، اخلاق تازه.(۱۲)
رسیدگی به مستمندان در سال نو
به مستمندان باید برسید، به ضعفا باید برسید، به مردم فقیر باید برسید، اینها «عیال الله» هستند،(۱۳) این مستمندها، فقیرها، عیال خدا هستند، اینها باید اداره بشوند. خدای تبارک و تعالی امر کرده است که فقرا را باید ادارهشان بکنیم.(۱۴)
دراین ایام سال نو،بسیاریازمستمندان،بسیاری ازمستضعفین هستندکه برای سال نویشان،مثلانتوانسته اندآنچیزه ی که میخواستند ( آنچیزهاییه که ) بچه هاشون نخواستند تهیه کنند به اینها کمک کنند و(به)این جمعیتهاییکه هستند-ازایتام،ازفقرا،ازمستمندان،ازمستضعفین-به اینهارسیدگی کنندتاانشاءالله خداوندسال نو رابرهمه ماوبرهمه مسلمین وبرهمه امت اسلامی مبارک کند.(۱۵
۲) صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۱۶
۳) صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۱۹۷
۴) صحیفه امام، ج ۱۶، ص ۱۲۹
۵) صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۱۶
۶) صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۱۸
۷) صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۳۲۴
۸) صحیفه امام، ج ۸، صص ۱۴۷ – ۱۴۸
۹) صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۳۲۴
۱۰) صحیفه امام، ج ۱۷، صص ۳۶۹ – ۳۷۰
۱۱) صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۵۳
۱۲) صحیفه امام، ج ۱۶، ص ۱۱۲
۱۳) صحیفه امام، ج ۱۹، ص ۲۰۳
۱۴) صحیفه امام، ج ۱۰، ص ۳۳۴
۱۵) صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۲۰۱
۹۳/۱۲/۲۹